A Poem A Day

Ada drama korea yang baru-baru ini saya tonton. Judulnya A Poem A Day. Ceritanya ringan (oh plis jangan cari sinopsis di sini karena yang punya blog ga bisa nulis sinopsis πŸ˜…). Di setiap episodenya ada puisi yang dibacakan sebagai latar belakang situasi (meskipun kedengarannya membosankan, buat saya sih nggak πŸ˜„). Ada satu puisi yang paling ngena buat saya di episode 15 (yang lain ada juga yang ngena sih, tapi ini yang bikin aku obral air mata). Jadi pengen bagiin puisi ini di blog (terjemahan bahasa inggris, karena saya ga ngerti bahasa korea). Preambulenya panjang amat malih..langsung aja puisinya :

I Thought It Was Okay For Mothers To Do That (By Shim Soon Deok)

I thought it was okay for mothers to do that, even if she works herself to death on the farm fields.

I thought it was okay for mothers to do that, even if she sits on the furnace and eats a cold bowl of rice for lunch.

I thought it was okay for mothers to do that, even if she does laundry with her bare hands and cold water on a winter day.

I thought it was okay for mothers to do that, β€œI’m full. I’m not hungry.” even if she starves while feeding her family.

I thought it was okay for mothers to do that, even if her heels are so worn out that they make noises in her blanket.

I thought it was okay for mothers to do that, even if her fingernails are so worn out that they can’t even be clipped.

I thought it was okay for mothers to do that, even if father’s anger and our rebellion don’t faze her.

I thought it was okay for mothers to do that,β€œI miss your grandmother; I miss your grandmother.” I thought those were just complaints.
She woke up in the middle of the night and cried in silence.
When I saw that…

Ah, it was not okay for mothers to do that.

#

Ada beberapa hal yang mungkin tidak ibu saya atau saya alami seperti bekerja di ladang, mencuci di musim dingin (musim hujan iya), atau duduk dekat perapian, tapi entah kenapa saya merasa relatable dengan puisi ini. Aneh ya.

4 thoughts on “A Poem A Day

  1. Karena perjuangan seorang ibu itu dimana2 similar. Mau kerja di ladang, atau kerja di kantor, atau di rumah, semuanya buat keluarga tercinta terutama buat anak2 walaupun harus menyiksa dirinya sendiri. Tapi orang suka take it for granted, sampai akhirnya kitapun jadi seorang ibu. Baru kerasa how hard our moms had worked to make sure we are safe, happy, and healthy.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s